< Seznam novic

Deseti Ravbarjev večer s slavnostno prireditvijo ob obnovi strehe

/

Na sobotni deževni večer smo se 11. junija v prijetnem ambientu Ravbarjevega stolpa v Planini, tokrat poleg koncerta, ki ga že deseto leto organizira Vokalna skupina Unica, veselili tudi obnove strehe Ravbarjevega stolpa. V uvodnem delu nas je pozdravila najprej mag. Florjana Ulaga, ki je vsa leta gonilna sila pri pripravi vsakoletnega koncerta. Na prireditvi je bil prisoten tudi župan občine Postojna Igor Marentič, ki je v svojem govoru orisal pomembnost projekta in ohranjanja tovrstnih zgodovinskih biserov v naši občini. Umetnostni in literarni zgodovinar dr. Luka Vidmar je predstavil strokovno predstavitev z naslovom Stolp skozi čas ter izpostavil veliko zanimivosti, ki jih občani v veliki meri še ne poznamo. Za konec nas je prijetno nagovoril kastelolog Juan Pablo Maschio potomec slovenskih staršev, ki prihaja iz Argentine, in se v okviru projekta Feniks trenutno intenzivno ukvarja z virtualno rekonstrukcijo Dvorca Haasberg. Poudaril pa je, da bomo lahko le s složnostjo in skupnimi močmi našli rešitev za obnovo tega zgodovinskega bisera.

V drugem delu smo bili priča raznolikim pevskim nastopom. V dobrem akustičnem prostoru Ravbarjevega stolpa so se zvrstili: Otroški pevski zbor podružnične šole Planina, ki ga vodi Tanja Jarić Primc, Violinistka Ana Pupis, učenka Glasbene šole Logatec , saksofonista Matic Ulaga in Žan Pranjič iz Glasbena šola Postojna, Vokalna skupina Unica z umetniško vodjo Florjano Ulaga, s krasa so prinesli dobro voljo in ubrano petje Mešani pevski zbor Sežana pod umetniškim vodstvom Andreja Tomažiča Hrvatina, za konec pa smo poslušali moderne zvoke Vokalne skupine JAZZY.SI , ki jo vodi Rok Ulaga. Kljub stalnim deževnim nalivom je večer minil v prijetnem vzdušju in druženju nastopajočih in obiskovalcev.

Še na kratko o obnovi strehe Ravbarjevega stolpa

Za prenovo dragocene srednjeveške arhitekturne dediščine v postojnski občini, med katere zagotovo sodi tudi Ravbarjev stolp, se je Občina Postojna zavzela že leta 2013, ko je bila uspešna na razpisu za pridobitev evropskih sredstev jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013, v okviru projekta HERA in tako pridobila večji delež denarja za obnovo strehe na Ravbarjevem stolpu.
Stolp je domačinom vrsto let služil kot prijetno kulturno zabavno prizorišče, vendar mu zob časa ni prizanašal, zato bi bila za njegovo ohranitev nujno potrebna temeljita prenova.
V prvi fazi obnove je bila prenovljena le njegova streha, da ne bi ostrešje poškodovalo edinstvenega obokanega gotskega stropa. V strešno konstrukcijo se ni posegalo.
Ostrešje v velikosti 278 kvadratnih metrov je prekrito s 60-centimetrskimi macesnovimi skodlami, ki so že pred obnovo prekrivale stolp. Položene so v trojno kritje, zato je bilo potrebno trikrat več materiala, kot je dejanska površina strehe. Navsezadnje pa macesnove skodle predstavljajo najodpornejši les za prekrivanje v dobro prevetrenih razmerah, kar pa lega Ravbarjevega stolpa zagotavlja.

Obnova strehe, ki se je pričela aprila 2015, je trajala štiri mesece.

Pripravil: Miran Žitko