< Seznam novic

Dobrodelno zbiranje sredstev za mlade glasbenike

/

Župan občine Postojna Igor Marentič je v nedeljo sodeloval na dobrodelnem zbiranju sredstev za nakup glasbenih inštrumentov za postojnsko osnovno šolo Antona Globočnika. V okviru dobrodelne akcije “20 za 20” katerega pobudnik je slovenski glasbenik Marko Soršak – Soki, se je v koprskem bowling centru zbralo lepo število podpornikov projekta. Med njimi tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

“Glasba nas že od nekdaj združuje, povezuje in krepi. Moramo se zavedati, da glasba blagodejno vpliva na človekov duševni razvoj in počutje,” je povedal župan Igor Marentič.

Zanimivo je vedeti, da je bila glasba sprva medij s katerim so si pesniki in pripovedovalci poskušali poetiko prenašati na otroke in mladino na bolj interaktiven ter zabaven način. Za ohranjanje izročila in pomena glasbe skrbijo različne glasbene skupine. Med njimi tudi skupina Elvis Jackson, kjer po svoji dobrodelnosti izstopa Marko Soršak – Soki, bobnar omenjene skupine.

Soki je oblikoval dobrodelni projekt z nazivom “20 za 20”, kjer donatorje predstavljajo posamezniki, organizacije, glasbeniki in športniki. Njegov slogan je “Skupaj spreminjamo glasbeno prihodnost slovenskih otrok”. Med podporniki projekta je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.  Vsa zbrana sredstva bodo namreč namenjena slovenskim osnovnim šolam, ki si ne morajo privoščiti glasbenih inštrumentov, potrebnih za kvalitetno glasbeno izobrazbo osnovnošolcev.

“Veseli me, da so se v okviru naše dobrodelne akcije nekatere šole odzvale z izjemnim navdušenjem. Me pa obenem žalosti dejstvo, da je teh šol še vedno premalo,” dodaja Soki.

Igor Marentič verjame, da je takšna dobrodelnost zelo dobrodošla z vidika približevanja glasbe ranljivejšim skupinam, predvsem otrokom in mladini, katerim nakup glasbenih pripomočkov predstavlja oviro.