< Seznam dogodkov

PLAČAJ KAVO Z VERZOM

torek, 21. 03. 2017 / Cel dan
Objavljeno v kategoriji:
Lokacija: Postojna, Prestranek
Organizator: Futura DDB d.o.o.

21. marec, svetovni dan poezije,  pobuda Plačaj z verzom pražarne kave Julius Meinl ki bo prebudila uveljavljene in priložnostne poete po vsem svetu. Na ta dan bo verz postal valuta za čaj in kavo v 37 državah in 1400 kavarnah po vsem svetu. Tudi v Sloveniji bo v več kot 60 kavarnah (tudi v Postojni) mogoče za verz dobiti skodelico čaja ali kave.

Eden od glavnih razlogov za akcijo Plačaj z verzom je ljudem pokazati, da ima poezija moč, da spreminja naš pogled na svet. Julius Meinl je v svoji raziskavi odkril, da je več kot 80 % (*) ljudi razočaranih nad trenutnimi razmerami v svetu, a vendar štirje od petih verjamejo, da raziskovanje ustvarjalne plati pomaga izboljšati njihov pogled na življenje. Z letošnjo pobudo želi tako dunajska pražarna kave s pomočjo poezije prebuditi optimističen pogled na življenje v vseh nas.

V Sloveniji bo osrednje dogajanje letošnje pobude potujoča karavana Plačaj z verzom, v sklopu katere bodo kavo ali čaj v verzih postregli kar Boštjan Gorenc – Pižama, Luka Korenčič ali Andrej Težak – Tešky. Potujoča karavana bo poete navdihovala in jim stregla v Mariboru, Ljubljani in Piranu.  Njihovo povabilo k sodelovanju ob svetovnem dnevu poezije in ustvarjanju boljšega sveta si lahko ogledate v tem filmu.

V Sloveniji bo pobuda Plačaj z verzom imela tudi dobrodelno noto. Kultura in poezija bi morali biti dostopni prav vsem družbenim skupinam, a slepim in slabovidnim je v Sloveniji prilagojene le malo literature. Tako so v Juliusu Meinl Slovenija dobili idejo za akcijo #VerzZaVerz, s katero bodo vsi sodelujoči poeti pomagali razširiti nabor knjig v knjižnici za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike Centra IRIS.

 Želimo si, da bi uspeli z oddanimi verzi zbrati čim več sredstev za prilagoditev čim večjega števila knjig slepim in slabovidnim otrokom in mladostnikom, zato vam bomo za deljenje informacije hvaležni.

Saj veste, besede imajo moč in tokrat jo imajo za dober namen.

Če utegnete, pa pridete v katero od kavarn, in oddajte svoj verz tudi vi.