Občina Postojna
Facebook
 
 
O Postojni
Občina
Župan
Podžupana
Občinski svet
Nadzorni odbor
Krajevne skupnosti
Občinska uprava
Režijski obrat Občine Postojna
Medobčinski inšpektorat in redarstvo
Gospodarske javne službe
Predpisi občine
Svetovalna pisarna ENSVET Postojna
Katalog informacij javnega značaja
Razvojni dokumenti
Projekti
Razpisi in objave
Prireditve in akcije
E-občina
Povezave od A do Ž
Prva stran > Občina > ... > Novice in obvestila
20. dec 2011
Prve in največje slovenske žive jaslice Postojnska jama gosti že dvaindvajseto leto zapored

Bližamo se tradicionalni prireditvi “Žive Jaslice v Postojnski jami”, ki se bo odvijala v času božično-novoletnih praznikov. Prireditev tudi letos prinaša nekaj svežine in novosti, med drugim dva nova glasbena gosta – Julijo Kramar in Petra Vodeta. Na dan Svetih treh kraljev, pa bodo jaslice v znamenju vrhunskega zborovskega petja, obiskal nas bo Otroški filharmonični pevski zbor iz Prage.


Svetopisemska zgodba o božjem rojstvu umeščena v čarobno kraško podzemlje, vsako leto privabi lepo število obiskovalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške. Poleg svetopisemskih prizorov, Jaslice v Postojnski jami gostijo znane slovenske glasbenike. Letošnja gostja Julija Kramar, bo obiskovalce jaslic božala z angelskim glasom v skladbi Ave Maria. Peter Vode, pa bo Gruberjevo »Sveto noč« izvajal na kitaro, kot avtor krstne izvedbe pred 195 leti. K prazničnemu vzdušju na izviren način prispevajo nastopajoči pevski zbori iz vse Slovenije in zamejstva.

Letošnja posebnost živih jaslic v Postojnski jami se bo odvila 6. januarja 2012, na praznik Svetih treh kraljev.
Poleg glasov nastopajočih gostov, bo ta dan Postojnsko jamo preplavilo ubrano petje Otroškega filharmoničnega pevskega zbora iz Prage, Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in Deškega pevskega zbora Bonifantes, ki ravno tako prihaja iz Češke in slovi po vrhunskem zborovskem petju.

Ideja za prireditev, ki je do danes postala vseslovenska in se razvila tudi v čarobno popestritev ogleda podzemne lepotice tujim gostom, je v davnih začetkih nastala predvsem slučajno. Skozi leta in mnoge predstave se je izkazalo, da so biblični prizori, ki so postavljeni skozi celotni klasični obisk Postojnske jame, obiskovalcem bolj blizu in tako si bodo tudi letošnjo, že dvaindvajseto predstavo jaslic lahko ogledali spotoma, ob sproščenem sprehodu skozi postojnsko podzemlje. Svetlobno dovršena in glasbeno dodelana predstava bo letos dosegla nove razsežnosti, saj bodo ob prizorih svetopisemske zgodbe sodelovali posebni glasbeni gosti. Mogočnost prizorov bodo namreč s svojimi čudežnimi glasovi obogatili vrhunski glasbeni talenti Julija Kramar in Peter Vode. Praznično vzdušje bodo dopolnili mnogi pevski zbori iz Slovenije in zamejstva ter največja podzemna novoletna jelka na svetu, ki bo ponosno krasila Koncertno dvorano, od koder bodo vodniki pospremili obiskovalce na površje, kjer se bo na ploščadi pred vhodom v Postojnsko jamo božično rajanje nadaljevalo. Jaslice bodo spremljali božični sejem, petje ter bogata in mamljiva gostinska ponudba. Zadišalo bo po slastnih palačinkah, vročem kostanju in kuhanem vinu. Med mnogimi drevesci in stojnicami, ki bodo krasila ploščad in skrbela za božično-novoletno vzdušje se bo gotovo našla tudi kakšna sveža ideja za obdaritev najbližjih. Pred Postojnsko jamo bo torej tudi v letošnjem prazničnem času poskrbljeno za dobro voljo, zabavo in prijetno vzdušje. Dogajanje v neposredni okolici obiskovalcem omogoča, da preživijo prijeten praznični dan in si ogledajo še jaslice na Predjamskem gradu, ki je od Postojnske jame oddaljen le 10 minut vožnje.
Za obiskovalce so gostitelji pripravili tudi božične paketne popuste.

več informacij na sales.dpt@postojnska-jama.si; www.postojnska-jama.si


 
Pevski zbor Burja je zelo dejaven
Turnir v taroku
10. gobarska razstava pri kozolcu in Jesen v Pudguri
Nepozabno prečenje Julijcev
Letni koncert Mešanega pevskega zbora Postojna
Izjava za javnost Nadzornega odbora Občine Postojna
Župan imenoval novega podžupana
več novic
© Občina Postojna | O avtorjih