< Seznam novic

Tudi Postojna z nazivom otrokom prijazno Unicefovo mesto

/

V soboto, 16. aprila, je Postojna dobila naziv Otrokom prijazno Unicefovo mesto, ki ga je potrdil tudi župan Igor Marentič s slovesno prisego. Otvoritve, s katero se je Postojna priključila 12 slovenskim mestom v projektu, se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je dogodku dal še poseben pečat.
V sklopu prireditve, ki so jo oblikovali otroci vseh postojnskih izobraževalnih in vzgojnih ustanov, so svoja razmišljanja o pomenu mreže otrokom prijaznih Unicefovih mest ob postojnskem županu povedali še direktor Unicefa Slovenije Tomaž Bergoč, glasbenika Ula Ložar in Zlatan Čordić Zlatko in Mateja Premrl, ki je za to priložnost oblikovala Torbo poguma, v kateri naj najmlajši najdejo navdih in razlog za vztrajanje pri dobrem.
Otroci Osnovne šole Miroslava Vilharja so pripravili svoje misli o prihodnosti in jih zaupali predsedniku republike, ta pa jim je med drugim položil na srce, naj bodo pogumni. Sklepni del slovesnosti je zaznamoval uraden prevzem naziva otrokom prijazno Unicefovo mesto, ob tej priložnosti pa je predsednik Pahor županu Marentiču poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države, stkano z mislijo na ljubezen in odgovornost do domovine.
»Mladi ideje kar bruhajo, vendar na žalost prevečkrat naletijo na nerazumevanje in neodobravanje, kar pa zagotovo ni v redu. Jaz jim rad prisluhnem, če ne razumem, vprašam, in potem gremo takoj v akcijo. To je tisto, kar lahko otrokom in mladim suvereno zagotovim. Da jim bomo prisluhnili in tako premostili medgeneracijske razlike,« je ob prejemu naziva poudaril župan Marentič.
Sicer pa smo vsi skupaj preživeli lep dan, ki je generacije približal med sabo, in razširil pogled na svet. »Ko si mlad, je ves svet drugačen. Ne vem, mogoče se z leti spremeni perspektiva, zato nenehno razmišljam izven okvirja in skušam zorni kot približati nekdanjemu, otroškemu pogledu in ostati zvedav, poln idej, želja in aktiven,« je še dodal župan.