Povezovanje tradicije, odgovornega turizma in lokalnega razvoja
Na srečanju so potekali številni strokovni dogodki, med njimi tudi t. i. sinergijski sestanek, kjer so se partnerjem projekta SReST pridružili še predstavniki sorodnih projektov, ki se izvajajo v okviru programa Interreg Danube Region: GreenTex, Culinary Trail, FoRESisT. V ospredju so bile priložnosti za medsebojno dopolnjevanje oz. sinergije ter nadgradnjo mednarodnega sodelovanja.
Obravnavali so tudi izobraževalni vidik projekta, predvsem razvoj učnih vsebin s področja "slow food" turizma, ki bodo vključene v pilotno aktivnost. Cilj je okrepiti znanja lokalnih ponudnikov in spodbuditi njihovi delovanje v smeri trajnosti ter izboljšati kadrovske kapacitete v gostinskem in turističnem sektorju.
Lokalni ponudniki ponesli primorsko-notranjski okus na Krk
Srečanje je potekalo v času Festivala sira »Sensa«, posvečenega kulinarični in kmetijski tradiciji. V ospredju le-tega je bilo povezovanje lokalnih ponudnikov s širšim evropskim prostorom ter krepitev lokalne identitete skozi kulinariko, znanje in sodelovanje.
Občina Postojna je na dogodku podprla udeležbo lokalnih ponudnikov, ki so se predstavili s svojimi produkti in zgodbami. Udeležba na festivalu jim je omogočila izmenjavo izkušenj, vpogled v dobre prakse in tudi povezovanje s sorodnimi ponudniki in organizacijami iz tujine. Vsekakor so nova poznanstva odprla prostor za razvoj novih zamisli na področju kulinaričnega turizma.
Projekt SReST za trajnostne oblike turizma
S podporo lokalnim pridelovalcem, spodbujanjem sodelovanja med regijami ter vključevanjem izobraževalnih vsebin projekt SReST utrjuje temelje za bolj zeleno, vključujočo in povezano prihodnost turizma v občini Postojna. Glavni cilj projekta je spodbujanje razvoja turizma, ki temelji na ohranjanju kmetijske biotske raznovrstnosti, lokalni prehranski dediščini in odpornosti na podnebne spremembe.
Občina Postojna v okviru projekta spodbuja nove turistične pristope, ki krepijo lokalno skupnost – s prenosom znanj, vključevanjem ranljivih skupin in ustvarjanjem novih priložnosti v gostinstvu in turizmu. S tem se gradi prostor, kjer tradicija postaja temelj sodobnih, trajnostnih rešitev.
.png.png)