Kulturno-kulinarični dogodek v ospredju projekta SReST
Tretja izvedba Dubašljanske Gaštronomije – V čast grešnega Fra Karla, ki jo je na Trgu Ivana Klobučarića pripravila interpretacijska ustanova DUBoak, je ponovno dokazala moč vračanja k lokalnim kulturnim in kulinaričnim koreninam. Dogodek, zasnovan po navdihu Branka Fučića in njegovih humornih, zgodovinsko obarvanih receptov, je letos izpostavil sadove drmun – gozdne in poljedelske pridelke, ki so stoletja oblikovali prehransko tradicijo območja.
Prireditev je bila umeščena v koncept projekta SReST (Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region), v katerem kot pomemben partner sodeluje Občina Postojna. Ta v okviru projekta aktivno podpira razvoj trajnostnega, lokalno zasnovanega kulinaričnega turizma ter krepitev povezovanja med proizvajalci, skupnostmi in obiskovalci.
Dogodek je zaznamoval vrhunski kulinarični program kuharskega mojstra Marina Plešeta, uvrščenega v Michelinov vodnik Hrvaška 2025, ter bogat kulturni program z zvočno interpretacijo Fučićevega besedila in predstavitvijo glosarja lokalnih sestavin. Manifestacija je bila razprodana, vsa pripravljena hrana pa je bila razdeljena še pred zaključkom, kar potrjuje izjemno zanimanje javnosti.
Dubašljanska Gaštronomija s svojo kakovostjo, vpetostjo v lokalno dediščino in trajnostno naravnanostjo predstavlja vzorčni primer dobre prakse, ki ga SReST – skupaj z Občino Postojna kot ključnim partnerjem – uporablja pri razvoju inovativnih in družbeno odgovornih gastronomskih vsebin v širši podonavski regiji.