Jakobova malica - nov kulinarični produkt na Postojnskem
Turistične ponudnike smo nagovarjali naj svojo ponudbo predstavijo preko zgodb in legend. S to idejo smo tudi pristopili k projektu Kulinarična doživetja med Snežnikom in Nanosom.
Zgodba o pastirčku Jakobu iz vasice Šmihel pod Nanosom pravi, da je za svoj pogum, ker je rešil prebivalce pred strašnim zmajem, prejel v zahvalo torto iz njemu najljubšega sadja - malin, hrušk in orehov. Tako je že pomladi 2019 v sodelovanju s Kavarno Siesta nastala slastna Jakobova torica, prva »Postojnska sladica«.
V letošnjem letu pa je odlično sodelovanje z domačim lokalnim ponudnikom Guštarna – lokalno butično trgovino z domačimi lokalnimi in slovenskimi izdelki prineslo nov kulinarični produkt na Postojnskem »JAKOBOVA MALICA«, ki bo v prihodnje postal stalnica turistične in kulinarične ponudbe v občini Postojna in širše v destinaciji Zeleni kras.
Jakobova malica je lahko gajbica, košara ali cula domačih lokalnih izdelkov, ki promovirajo okuse naših krajev in preko zelo zanimive legende širijo glas o dobrotah Zelenega krasa. Primerna je za piknik, degustacije v naravi, lahko se jo postreže v gostilni ali na različnih dogodkih v različnih ambientih. Lahko pa si jo posameznik kupi, odnese domov ali s seboj na pot.
Naročite jo lahko pri Davidu v Guštarni po predhodnem naročilu. Primerna je za najrazličnejše dogodke, od kulturnih, športnih, do turističnih ali celo občinskih protokolarnih dogodkov. Premierno smo jo predstavili 03. junija 2021 na delavnici izdelovanja brivskega mila po starem v Notranjskem muzeju Postojna.
In kaj je Jakobova malica?
Jakobovo malico sestavljajo domači izdelki značilni za celotno destinacijo Zeleni kras in ki se prepletajo v eni najbolj znanih postojnskih legend.
Domačini so tudi vedeli, da še tako pogumen korenjak potrebuje okrepčilo, preden se poda reševati vas pred strašno nadlogo. Za malico so mu, ker prazna vreča ne stoji pokonci, prinesli najboljše dobrote, kar so jih imeli in sami pridelali.
Kmetje so iz sušilnic prinesli suhe klobase, mu narezali ovčjega, kozjega sira. Ženice so suhljatemu Jakobu skuhale tlačenko iz govejih in svinjskih kosti ter dobro začinile, da ga bo držala pri močeh. Zložile so mu krhlje suhega sadja, stisnile sok iz jabolk in skuhale marmelado. Dekleta so zakurila v krušni peči in spekle lepo vzhajane hlebce. Domačini so tu od nekdaj poznali zdravilno moč lipe, zato so mu za na pot dali še kozarec lipovega medu.
Svojo malico lahko naročite v Guštarna, z Jakobovo torto pa se lahko posladkate v Kavarni Siesta.
PA DOBER TEK!
Oba kulinarična produkta sta nastala v sklopu aktivnosti projekta »Kulinarična doživetja med Snežnikom in Nanosom« v katerem sodelujejo štirje partnerji: Zavod za turizem Pivka, Občina Pivka, Zavod Znanje Postojna in Visit Ilirska Bistrica.
Naložbo sofinancirajo RS, MGRT ter EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.