Prireditev EU projekt – moj projekt
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko že tretje leto organizira dneve odprtih vrat EU projekt, moj projekt, ki so se odvili 9. in 10. junija 2017 po celi Sloveniji, 10. junija tudi v Postojni. Projekte so v začetku leta predlagali ljudje, nato pa zanje tudi glasovali in izbrali po njihovem mnenju najboljšega v vsaki od 12 statističnih regij v Sloveniji. V 42 dneh je bilo oddanih več kot 63.000 glasov za zelo raznolike projekte, ki so bili v posameznih regijah podprti s sredstvi Evropskega socialnega sklada, Evropskega sklada za regionalni razvoj ali Kohezijskega sklada.
Med zmagovalnimi ter predstavljenimi projekti je bil tudi PROJEKT P.E.S.C.A. – PROJEKT O VZGOJI ZA ZDRAVO PREHRANO v katerem je kot partner sodelovalo tudi Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom.
Predstavitev projekta se je odvijala v soboto, 10. 6. 2017 pred PTC Primorka v Postojni v organizaciji Službe Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, ter v soorganizaciji Občine Postojna in Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Veseli nas, da se je dogodka udeležilo okoli 500 obiskovalcev, kar je potrditev, da je bil projekt uspešen.
Projekt P.E.S.C.A., projekt o vzgoji za zdravo prehrano, se je v letih 2012 – 2014 med ostalimi izvajal tudi na območjih treh občin: Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna. Med enajstimi partnerji iz Italije in Slovenije so bili tudi Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Občina Postojna ter Kmetijsko gozdarska zbornica Nova Gorica. Projekt se je odvijal na šolah, kjer se je v šolske jedilnice uvajalo 6 tradicionalnih jedi s pomočjo senzorno kognitivne metode, ki jo je razvila Univerza v Trstu. Te jedi so bile na sobotnem dogodku tudi predstavljene, skuhal jih je kuharski mojster Rihard Baša, postregli pa učenci osnovnih šol, ki so sodelovale v projektu: učenke OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad so postregle telečjo obaro z zdrobovimi žličniki, OŠ Košana jed passatelle v goveji juhi, OŠ Podgora Kuteževo postrvje hamburgerje s krompirjem, POŠ Hruševje joto s kislo repo, OŠ Miroslava Vilharja pečeno ajdovo kašo z jabolki in skuto, OŠ Antona Globočnika bučno mineštro.
Poleg predstavitve jedi so delo in uspehe na projektu predstavili tudi nekateri partnerji: Cvetka Kernel in Aleš Zidar iz Društva za razvoj med Snežnikom in Nanosom, prof. Tiziano Agostini iz univerze v Trstu, prof. Anja Podlesek iz univerze v Ljubljani in ga. Darja Zadnik KGZ NG.
Vzporedno so potekale še delavnice za otroke na teme senzorno kognitivne metode ter kulturno obarvan 3-urni program v katerem so sodelovali harmonikaši Vilija Marinška, Otroci iz Majlonta in otroška folklorna skupina KD Tuščak. Program so zaključili Jasenski kergelci, ki so na plesišče, z doma izdelanimi glasbili, zvabili vse zbrane na tržnici.
Pripravil:
Aleš Zidar
strokovni vodja
Društvo za razvoj podeželja
med Snežnikom in Nanosom